Trivsel och etik

Respektera omgivningen

Parkour är ett träningssätt som lätt blir missförstått, och för att fortsätta vara välkomna runt om i stan har vi alla därför ett ansvar att ta hand om den miljö vi tränar i. Att vi har en bra kontakt med de människor som bor och jobbar kring där vi brukar träna, är en stor anledning till att vi idag får vara på de platserna, då vi ofta tränar på platser som egentligen inte är avsedda att träna på.

Om vi blir ombedda att inte vara på den plats där vi tränar, så respekterar vi det och lämnar. Det ger en större chans att vi och andra får träna där igen. Vi väljer hellre ett lugnare och mer diskret områden i så fall, som låter oss att träna det vi vill fokusera på. Kom ihåg att parkour inte är till för att synas, så det finns ingen anledning att träna framför andra.  

Vi bemöter andra som vi själva vill bli bemötta.

Respektera varandra

Håll uppsikt runt omkring er, var inte ivägen för varandra, titta var andra har sin “run up” och var de kommer att landa, och visa respekt för de som fokuserar. Sitt inte mitt på ett hinder, gå undan om ni inte tränar.

Prata inte ner någon för vad de är intresserade av att träna på, varje utövare är unik i sitt sätt att tänka och röra sig.

Prata inte negativt om eller till varandra, och inte heller om er själva.

Visa uppskattning mot våra instruktörer för att de utan ersättning tagit av sin lediga tid för att planera och leda träning. Klaga inte, ge istället konstruktiv kritik efter träningens slut. Visa hänsyn när någon instruerar eller förklarar, avbryt eller stör inte.

Respektera miljön

Vi är beroende av de platser som finns kring oss, och genom att ta hand om dem kommer de kunna fortsätta att användas för träning länge till. När vi lämnar en plats vi har tränat på ska den vara i samma skick eller bättre än innan vi kom dit. Kontrollera att saker håller för det du har tänkt att göra, och om något går sönder så ta ansvar genom att meddela den ansvarige ledaren.

Träna för din egen skull

När du tränar, träna för din egen skull. Parkour handlar inte om tävlingar eller att jämföra sig själv med andra, den enda utmaningen är mot dig själv. Känn ingen press att försöka göra vad andra runt dig gör. Fokusera på din egen utveckling, och uppmuntra och gläds med varandras utveckling. Alla har sin egen väg, följ din och utveckla dig själv.

Var hjälpsam

Av olika anledningar kan många människor inte träna även om de vill, var därför tacksam över att vara en av de som kan. Hjälp andra. Lär vidare det du kan till andra som är intresserade, hjälp till att bära om någon behöver det, var helt enkelt medveten om andras behov. ”Etre fort pour être utile”, ”Var stark för att vara användbar”.

Träna hårt och tyst

Träna fokuserat och utmana dig själv vid varje träningstillfälle. Träna tyst och var inte högljudd, stör inte omgivningen.

Försök att göra något nytt vid varje träning, även om det bara är ytterligare en repetition än träningen innan.

Slit inte onödigt på dina leder genom att ofta göra stora hopp och drops.

Det går snabbare att utveckla sin teknik än styrka, och man får muskelstyrka snabbare än vad lederna blir starka. Låt därför din kropp hinna med i din utveckling.

Träna grunder ofta, små hopp, styrka, balans, kroppskontroll och kondition. Träna dig till en bra grundstyrka och bygg upp från det, med en stark grund är det mindre risk att skada sig.