Fastnålat inlägg

Parkour som filosofi

Parkour är när vi tar oss förbi hinder med självsäkerhet om att vi kan göra det för att vi har tränat oss för det. Hindret kan vara ett räcke, en hög mur eller ett mellanrum mellan två plattformer. Det inte bara fysiska hinder utan även våra egna begränsningar, tex trötthet, rädsla och tvivlande tankar. För varje hinder vi kämpar oss förbi växer vi i självsäkerhet och i fysisk kapacitet och nästa hinder blir lättare att möta. På så sätt växer vi som personer genom parkouren.

När vi tränar så jobbar vi med rörelser som kommer naturligt för de flesta redan som barn. Vi börjar med små hinder som hjälper oss att utveckla den styrka, uthållighet, koordination, balans och självsäkerhet som behövs för att gå vidare med större hinder. När vi går igenom den här processen blir det tydligt att vi inte kan bli starkare utan hindren och att de faktiskt är våra redskap för att växa till bättre personer.

Även om personer som utövar parkour kan vara mycket imponerande att titta på så är det få som tränar för att kunna göra shower med mycket akrobatik och farliga hopp. De flesta tränar för att bli säkra på sina förmågor, bli uthålligare och starkare, så att de kan hjälpa sig själva och andra i både vardagliga situationer och särskilt svåra situationer som kan uppstå. ”Etre fort pour etre utile” är ett motto som alltid funnits inom parkour-kulturen och i princip betyder ”att vara stark för att vara användbar”. Därför präglas parkouren av en hjälpsamhet och respekt för varandra. Vi pressar aldrig varandra att göra något farligt, utan istället hjälper vi varandra att träna säkert, så att vi kan fortsätta och träna länge. Hela livet om vi vill det.

Kom och träna med oss på Uppsala Parkour

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.